1200 MWp: Největší evropská fotovoltaická elektrárna bude mít výkon jaderného bloku v Temelíně

V portugalském Santiago do Cacém poblíž města Sinec se připravuje projekt největší fotovoltaické elektrárny v Evropě. Po svém dokončení bude mít výkon 1200 MWp a ročně by měla vyrobit každý rok elektřinu pro přibližně 430 tisíc domácností.

Zdroj: Solek

Evropský šampion

Španělská energetická společnost Iberdrola a její partner Prosolia Energy uvedly, že získaly souhlas portugalské agentury pro životní prostředí (APA) s výstavbou největší fotovoltaické elektrárny v Evropě. Tento projekt pod názvem „System Fernando Pessoa“ by měl být uveden do provozu v roce 2025.

Jedná se současné o projekt páté největší solární elektrárny na světě. Nová solární farma bude mít kapacitu 1,2 GW. Při její realizaci se vytvoří až 2 500 pracovních míst, s využitím převážně místních portugalských firem.

Nový standard

Plánovaná gigantická solární farma nastavuje nový standard v evropské fotovoltaice. Projekt klade důraz nejen na výrobu čisté energie, ale také na doplňkové environmentální a sociální přínosy.
Co se týče biologické rozmanitosti a ochrany životního prostředí, společnost Iberdrola upozornila, že na místě elektrárny se budou pást ovce a budou zde zavedeny včelí úly. Obojí pomůže zlepšit stabilitu ekosystému a zvýšit výnosy plodin na okolní zemědělské půdě.

„Tato solární farma nastavuje nové měřítko v kombinaci evropských ambicí v oblasti čisté energie s poskytováním hmatatelných environmentálních a sociálních přínosů,“ prohlásil Ignacio Galán, výkonný ředitel společnosti Iberdrola.

Boom obřích solárních projektů

Iberdrola již vlastní největší fotovoltaický park na evropském kontinentu. Jedná se o elektrárnu Francisco Pizarro o výkonu 590 MW v Extremaduře na západě Španělska. Do provozu byl uveden loni v srpnu.
Díky novému projektu „System Fernando Pessoa“ společnosti Iberdrola vznikne v Portugalsku největší solární elektrárna o úctyhodném výkonu 1200 MWp, což odpovídá jednomu bloku jaderné elektrárny v Temelíně.

V Evropě se připravují další obří projekty solárních elektráren. Společnost s českými kořeny Rezolv Energy v listopadu 2022 oznámila, že v červnu 2023 zahájí v Rumunsku výstavbu solární elektrárny o výkonu více než 1 GW.

Ve Francii se připravuje projekt o výkonu 1,1 GW. Německá společnost Profine Energy hodlá v Bulharsku instalovat plovoucí solární elektrárnu o výkonu 500 MW až 1,5 GW. Vůbec největší solární projekt ve fázi developmentu v turecké provincii Konya jižně od Ankary o výkonu 1,35 GW. Lokalita se nachází v Malé Asii, na pomezí mezi Asii a Evropu.