2261 MW: Polská fotovoltaika poráží v instalovaném výkonu Česko

Celkový instalovaný výkon polských fotovoltaických elektráren (FVE) dosáhl na počátku srpna 2261 MWp. Polsko tak pokořilo Českou republiku, jejíž instalovaný výkon v FVE činí 2061 MWp dle aktuálních statistik Energetického regulačního úřadu za rok 2019.

Zdroj: PSE

Zdroj: PSE

 

Pokračování boomu

V červenci letošního roku se Polsku připojilo do sítě více než 150 MW nových FVE. Podle sdělení operátora polské přenosové sítě Polskie Sieci Elektroenergetyczne S.A. (PSE) se jednalo o třetí nejvyšší měsíční přírůstek v letošním roce.

Nejvíce nových FVE se v Polsku letos připojilo v lednu, a to 173 MW. Dalším silným měsícem byl červen, kdy se nově instalovalo 153 MW. Dle PSE se celkový instalovaný výkon v polské fotovoltaice na počátku srpna 2020 dostal na hodnotu 2061 MW.

Za období leden až červenec stoupl nový instalovaný výkon ve fotovoltaice v Polsku o 962 MW. Podle analytiků polského Institutu obnovitelné energie (IEO) dojde v srpnu u našich severních sousedů k překonání magické hranice 1 GW fotovoltaických instalací v roce 2020.

Dynamický růst trhu

Podle aktuální predikce analytiků IEO letos Polsko zachová tempo růstu nové instalované kapacity ve fotovoltaice a v rámci členských zemí Evropské unii zůstane na 5. místě v žebříčku největších evropských fotovoltaických trhů. IEO odhaduje, že na konci roku 2020 může kapacita instalovaná ve fotovoltaice v Polsku dosáhnout instalované kapacity 2,5 GW.

Díky úspěchu programu „Můj proud“ se v Polsku bude v blízké budoucnosti instalovat více než 60 000 malých střešních fotovoltaických elektráren v domácnostech o výkonu do 10 kWp. Podle sdělení Národního fondu ochrany životního prostředí a vodního hospodářství (NFOSiGW) se denně hlásí více než 400 zájemců o nové dotace na střešní elektrárny.

Doposud byl boom polské fotovoltaiky tažen především malých střešními instalacemi. Nyní se v Polsku staví stále více velkých pozemních FVE. Jak potvrzují analytici IEO zejména v letech 2021 a 2022 dojde v Polsku k obrovskému rozvoji sektoru velkých pozemních FVE, kdy bude uvedena do provozu drtivá většina úspěšných projektů  ze 3 proběhlých aukcí.