33,20 %: Vědcům se podařilo vyvinout nový “tandemový” solární článek s rekordní účinností

Výzkumný tým saúdskoarabské King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) oznámil, že nově vyvinutý tandemový solární článek vykázal účinnost konverze energie ve výši 33,2 procenta. Je to aktuálně absolutní světový rekord v oblasti dvouvrstvých nebo-li tandemových technologií.

Zdroj: KAUST

Kombinace perovskitu a křemíku

Křemík je velmi dobrý materiál pro přeměnu solární energie na elektřinu, ale v současné době je již na hraně fyzikálních možností. Pro další zvýšení účinnosti se tandemové články, v nichž křemík pracuje společně se slibným perovskitem. A právě na tuto kombinaci substrátu vsadil vědecký tým KAUST ze Saudské Arábie a dokázal tak vytvořit nový rekord v účinnosti tandemového článku, který činí 33,2 procent.

Tento rekord byl nezávisle ověřen v zařízení European Solar Test Installation a oficiálně zařazen do tabulky Best Research-cell Efficiency Chart, kterou spravuje americká National Renewable Energy Laboratory (NREL).

Využití větší části spektra

Oboustranný tandemový solární článek má nahoře perovskitové články a dole texturovaný křemík. Pokud jsou tyto materiály integrovány, podstatně zlepšují zachycování a přeměnu slunečního světla na elektřinu.

Křemíková vrstva převádí zejména červené a infračervené spektrum světla na elektrickou energii (zejména od cca 600-700 nm výše). Zbytek spektra ale křemíková vrstva  více či méně „ignoruje“. To je naopak doménou nových materiálů s perovskitovou strukturou, které naopak nejsou moc dobré v červené části spektra, ale dobře konvertují světlo s vlnovou délkou někde mezi 400 až nějakých 600-700 nm.

Jednoduše řečeno, perovskit nahoře převede modré a zelené části spektra na elektrickou energii a propustí červenou složku na spodní křemíkovou vrstvu, která se postará o zbytek.

Experti očekávají, že tandemové články budou v příštích 10 letech dominovat na trhu solárních technologií. Vědci z institutu KAUST po vývoji tohoto prototypu pracují na metodách, jak tuto technologii rozšířit a umožnit její průmyslovou výrobu.