28,50 MWp: Redside uvedla do provozu obří solární elektrárnu v Maďarsku

Velká pozemní elektrárna o výkonu 28,50 MWp byla na konci května uvedena do provozu v Maďarsku. Jedná se o největší počin české investiční společnosti Redside, která projekt realizovala prostřednictvím svého fondu NOVA Green Energy.

Zdroj: Redside

Elektrárna na 53 hektarech

„Naše největší zelené aktivum v maďarském Csabrendeku je oficiálně dokončeno a předáno,“ říká  Rudolf Vřešťál, předseda představenstva a finanční ředitel investiční společnosti Redside na svém profilu na síti LinkedIn.

Na elektrárně o výkonu 28,5 MWp se instalovalo 62 140 fotovoltaických panelů. Projekt se nachází na ploše o velikosti 53 hektarů. Elektrárna ročně vyrobí elektřinu pro 10 000 domácností a ušetří tak ušetří 41 000 tun emisí CO2.

Nová solární elektrárna vznikla v lokalitě Csabrendek nedaleko Balatonu. Projekt se nachází na bývalém těžebním pozemku bauxitu.

Investice za 36 milionů eur

Podle sdělení české investiční společnosti Redside dosáhly náklady na investici cca 36 milionů eur. Stavba elektrárny o výkonu 28,5 MWp byla zahájena v červenci roku 2021.

„Naše solární projekty v Maďarsku jsou v režimu tzv. KÁT licencí, tj. s pevnou výkupní cenou na dobu 25 let. Tento systém pro nás jako fond a jeho podílníky zajišťuje stabilitu a predikovatelnost do budoucna,“ dodává Vřešťál.

„Náš největší zelený energetický zdroj byl oficiálně dokončen a uveden do provozu. Tato elektrárna o výkonu 28,5 MWp vznikly díky přízni našich investorů z fondu NOVA Green Energy Fund, kterým děkujeme za vaši důvěru. Velké díky patří také našemu skvělému týmu a partnerům v oblasti developmentu,“ uzavírá Vřešťál.

Investiční skupina Redside již má v provozu dvě velké solární elektrárny v Maďarsku. V červnu 2019 spustila výrobu solární energie nedaleko města Barcs na jihu Maďarska v rámci solárního parku o výkonu 15 MW. Náklady na investici dosáhly včetně bankovních půjček na cca 17 milionů eur.

Investiční společnosti Redside investuje do zelených aktiv prostřednictvím fondu NOVA Green Energy, který je určený konzervativním kvalifikovaným investorům, jenž očekávají stabilní vývoj svých investic a ocení čistý průměrný výnos nad 6 % ročně. Je totiž nezávislý na vývoji kapitálových trhů, jeho rizikovost je na úrovni dluhopisů, ale poskytuje třikrát vyšší výnos.