2600 MW: V Polsku se loni instalovalo více solárů než v Česku za celou historii

Instalovaný výkon v polské fotovoltaice na konci roku 2020 překročil 3900 MW. Podle sdělení operátora polské přenosové sítě Polskie Sieci Elektroenergetyczne S.A. (PSE) se v minulém roce v Polsku připojilo rekordní množství nových fotovoltaických instalací o výkonu přes 2600 MW. Pro srovnání celková instalovaná kapacita českých solárů v současnosti dosahuje cca 2200 MW.

Zdroj: PSE

Zdroj: PSE

Již přes 4 GW v solárech

Polský fotovoltaický trh se stal v roce 2020 největším „skokanem“ v Evropě. Podle sdělení PSE za polským boomem je zejména segment malých střešních fotovoltaických elektráren (FVE). Dynamický růst fotovoltaiky v Polsku pokračuje i v letošním roce, kdy se v lednu 2021 postavilo o 15 % více FVE, než tomu bylo v prosinci 2020.

Jak informovala polská společnost PSE na svém twitterovém profilu je již v Polsku instalováno v současnosti více než 4 GW ve fotovoltaice. Polský ministr pro klima Michal Kurtyka v rozhovoru pro agenturu Reuters označil solární energetiku za „nejdynamičtěji“ se rozvíjející technologii z oblasti obnovitelných zdrojů energie v zemi.

Boom polské fotovoltaiky bude dále pokračovat i v blízké budoucnosti. Celkem se má v Polsku v souladu s novou energetickou strategií do roku 2030 nainstalovat až 14 GW nových fotovoltaických elektráren.

Ráj nejen pro prosumery

Boom fotovoltaiky u našich severních sousedů v posledních letech táhne zejména segment tzv. prosumerů. V Polsku bylo loni do sítě připojeno více než 300 000 prosumerů, tj. majitelů malých střešních fotovoltaických elektráren, kteří si takto vyrábí solární energii pro vlastní spotřebu.


„Drtivá většina prosumerských instalací v Polsku je založena na využívání fotovoltaické technologie. Na celkové instalované kapacitě a výrobě solární energie mají dominantní podíl fotovoltaické mikroinstalace, jejichž jednotkový výkon nesmí přesáhnout 50 kW
,“ doplnil vládní zmocněnec pro obnovitelné zdroje energie Ireneusz Zyska.

Rozmach domácích fotovoltaických mikroinstalací v Polsku v roce 2020, kterých se instalovalo téměř 300 000,  byl z velké části tažen Net-Meteringem a také dotacemi programu Mój Prąd (Moje elektřina). Z tohoto programu mohou zájemci o malé solární elektrárny  získat jednorázovou dotaci ve výši až 5 000 PLN (tj. cca 30 000 Kč) na pokrytí investičních nákladů. Celkem je v Polsku více než 450 000 solárních prosumerů.

Kromě malých střešních instalací se v Polsku díky aukcím slibně rozvíjí i segment velkých pozemních elektráren. V zemi se chystá dokonce výstavba několika velkých solárních elektráren zcela bez podpory na bázi PPA kontraktů.

Jedním z nich je solární elektrárna o výkonu 203 MW, kterou společnosti Respect Energy a Goldbeck Solar oznámily v lednu 2021. Svým výkonem se bude řadit k největším solárním instalacím v Evropě. Další velkou solární farmu o výkonu 64,6 MW v Polsku dokončuje německá společnost BayWa. Do provozu má být uvedena v polovině roku 2021.