25,54 %: Australský startup vyvinul nový křemíkový článek s rekordní účinností

Australská společnost SunDrive vytvořila nejúčinnější křemíkový solární článek bez obsahu stříbra. Při testech provedených německým Institutem pro výzkum solární energie (ISFH) dosáhl účinnosti 25,54 %, což je nový světový rekord v oboru fotovoltaiky.

Zdroj: SunDrive Solar

 

Důraz na inovativní materiály

Australský startup SunDrive tak pokořil předchozí rekord v účinnosti (25,26 %), jenž  držela čínská společnost Longi Green Energy Technology (Longi) , která je jedním z největších světových výrobců solárních panelů. Pro své nejvýkonnější panely Longi  používá monokrystalický solární článek s několikapřechody (HJT).

Nejzajímavějším aspektem inovace společnosti SunDrive Solar jsou však použité materiály. Zakladateli společnosti Vinci Allenovi se podařilo dosáhnout rekordu v účinnosti solárního článku vyrobeného z mědi. Převážná většina fotovoltaických článků se vyrábí z křemíku a stříbra, protože stříbro je velmi stabilní a dobře se s ním pracuje.

Podpora investorů

Stříbro je základní složkou dnešních solárních panelů. Odhaduje se, že na výrobu solárních panelů připadá asi 20 % světové roční spotřeby tohoto drahého kovu. Experti predikují, že tento objem bude prudce stoupat, protože nová generace vysoce účinných článků, která se v současnosti vyvíjí, vyžaduje až třikrát více stříbra než jejich předchůdci.

Nevýhodou stříbra je však jeho nedostatek a vysoká cena (přes 16 500 000 Kč za tunu). S růstem solárního sektoru a jeho rostoucí potřebou kovů je to stále větší problém. Mědi je naproti tomu dostatek, a proto je mnohem levnější: méně než 203 000 Kč za tunu.

Vincen Allen, zakladatela a CEO společnosti SunDrive uvedl, že cílem australského startupu je vyrábět články lokálně. Je optimistický v tom, že jeho společnost může konkurovat velkým výrobcům solárních článků v Asii a zároveň chránit své duševní vlastnictví.

Inovace společnosti SunDrive Solar je proto pro hráče v odvětví fotovoltaiky velmi zajímavá. Startup získal 7,5 milionu dolarů od několika investorů. Mike Cannon-Brookes, jeden z nejbohatších lidí v Austrálii, podpořil startup prostřednictvím společnosti Grok Ventures. Podporu poskytl také fond rizikového kapitálu Blackbird a prvním andělským investorem společnosti SunDrive se stal bývalý generální ředitel společnosti Suntech Shi Zhengrong.

Dalším krokem společnosti SunDrive bude prototyp článku dostat na fáze průmyslové výroby a ověřit, zda se jí podaří udržet dobrý výkon svých článků při výrobě panelů.