23,65 %: Risen Energy zvedá laťku v účinnosti a výkonu HJT panelů

Přední světový výrobce fotovoltaických panelů, čínská společnost Risen Energy, v polovině prosince oznámila, že dosáhla nového rekordu v účinnosti fotovoltaických panelů s využitím technologií multipřechodových křemíkových solárních článků (HJT) ve výši 23,65 %. Její nový panel o rekordním výkonu 721,02 W již prošel úspěšným testem ze strany přední světové instituce pro nezávislé testování a certifikaci TÜV Rheinland v Německu.

Zdroj: Risen Energy

 

Překonání vlastního rekordu

Již v červenci 2021 společnost Risen Energy oznámila nový rekord v účinnosti HJT panelů ve výši 23,08 %. Tento rekord společnost překonala v prosinci, kde představila nový HJT panel o maximálním výkonu 721,016 W a účinnosti 23,65 %, čím.

Jako lídr v oblasti multipřechodových technologií (heterojunction technology či HJT) prolomila společnost Risen Energy svůj vlastní světový rekord dokonce třikrát v jednom roce. Společnost tak prokázala schopnost rozvíjet novou HTJ technologie trvale pomocí nových technologických inovací.

Vysoká bifacialita

Nový panel kombinuje nejmodernější technologie HJT článků vyrobených pomocí sandwichové struktury. Uvnitř článků je vrstva z krystalického křemíku, které je obaleny nahoře a dole dalšími dvěmi vrstvami z tenkostěnného křemíku.

Technologie HJT článků umožňuje minimalizace ztrát při výrobě solární energie. Společnost Risen Energy navíc vyrábí HJT panely s bifaciálním poměrem přes 80 % a vynikajícím teplotním koeficientem. Kombinace vysoké účinnosti a vysokého výkonu favorizuje technologii HJT na fotovoltaickém trhu, a proto se její tržní podíl neustále zvyšuje.

Oboustranné nebo-li bifaciální panely umožňují výrobu solární energie s cílem maximalizovat energetickou výtěžnost pro investory. Díky této unikátní technologii lze navýšit výrobu oproti tradičním (tj. jednostranným) panelům až o 5- 20 %, což potvrdily testy v reálných podmínkách v Irsku.

Perspektivní technologie

Vysoká fibacialita je vítáná například v projektech na bázi vertikální agrovoltaiky. Jediným nedostatkem JHT technologií solárních panelů jsou výrobní náklady, které jsou v současnosti o 20-30% vyšší než v případě dominantních PERC článků. Experti však očekávají, že sériová výroba produkci HJT panelů výrazně zlevní v budoucnosti.

Absolutní světový rekord v účinnosti komerčně vyráběných HJT solárních článků drží společnost LONGi Solar ve výši 25,82 %, který byl potvrzen německým nezávislým institutem ISFH.