V Německu se staví největší solární elektrárna s využitím nové generace TOPCon panelů

V Braniborsku se staví jedna z největších fotovoltaických elektráren v Německu o výkonu 154,4 MWp. Jedná se zároveň o největší fotovoltaický projekt v Evropě, který bude využívat panely nové generace na bázi  TOPCon článků. Jejich dodávku zajistila společnost Astronergy, jeden z nějvětších výrobců fotovoltaických panelů na světě.

Zdroj: Astronergy

Největší instalace s využitím TOPCon panelů

Společnost Astronergy dodala novou generaci solárních panelů řady  ASTRO N5 TOPCon na realizaci jedné z největších solárních elektráren v Evropě, který nyní vzniká v Döllenu (Braniborsko). První velkou dodávku fotovoltaických panelů TOPCon typu-N získala Astronergy po podpisu smlouvy na první projekt s výkonem 355 MWp v Austrálii, který upoutoal  velkou pozornost po celém světě. Fotovoltaická elektrárna v německém Döllenu představuje další pokrok v uvádění technologie n-type TOPCon poháněné řadou ASTRO N5 od společnosti Astronergy na světový trh.

Fotovoltaická elektrárna v Döllenu, financovaná skupinou CEE a vyvinutá společností Antlike Solar, bude prodávat energii na základě PPA smluv o dodávce energie konečným zákazníkům. Fotovoltaický projekt v německém  Döllenu je v současnosti jedním z největších fotovoltaických parků na volné ploše v Německu. Tato investice potvrzuje, že moduly vyrobené z článků TOPCon typu N začínají hrát na fotovoltaickém trhu stále významnější roli. Z hlediska komerčního využití se jedná o relativně novou technologii, která poskytuje lepší výkon při výrobě solární energie než technologie článků PERC, jež v posledních letech dominovala světovému fotovoltaickému trhu.

Sázka na kvalitní technologii

Panely TOPCon typu N v nabídce společnosti Astronergy, která je součástí na čínské skupiny Chint, dosahují v nejvýkonnější variantě výkonu 625 Wp a mají jednu z nejlepších účinností na trhu ve výši až  22,4 %. Tyto panely mají lepší absorbci světla, a proto produkují více energie než tradiční PERC panely. Zároveň tato technologie využívá tzv. circular ribbon (zakulacený spoj) , který účinně zabraňuje riziku prasklin (tzv. microcracks) a jiných poškození v průběhu životnosti panelů.

Po připojení k síti v průběhu roku 2023 bude fotovoltaická elektrárna v Döllenu (Braniborsko) dodávat více než 150 000 MWh zelené elektřiny ročně. Generální ředitel společnosti CEE Group Detlef Schreiber říká: „Nový solární park v Döllenu zaujme nominálním výkonem 154,4 MWp. Ukazuje také potenciál obnovitelných zdrojů energie jako ústředního prvku energetické transformace.“

Timo Franz, Vedoucí divize Project Business Europe společnosti Astronergy,  dodává: „Naše společnost Astronergy hodlá zajistit dodávky zelené energie po celé Evropě. Jsme rádi, že jsme pro realizaci projektu jedné z největších evropských elektráren mohli poskytnout naše nové vysoce účinné fotovoltaické moduly TOPCon s využitím článků typu-N“.

O společnosti Astronergy

Společnost Astronergy patří do skupiny CHINT Group, která patří k předním světovým výrobcům fotovoltaických panelů na světě již od roku 2006. V současnosti působí skupina CHINT Group  ve více než 140 zemích a regionech světa.

Cílem společnosti Astronergy je stát se celosvětově nejkonkurenceschopnějším dodavatelem fotovoltaických panelů a jejím posláním je vytvořit udržitelný svět s nulovými emisemi uhlíku. Společnost Astronergy se zaměřuje na výzkum a vývoj, výrobu a prodej vysoce účinných krystalických křemíkových fotovoltaických článků a panelů. Průběžně uvádí na trh vysoce účinné panely řady ASTRO pro rezidenční, komerční a utilitní fotovoltaické systémy.