Meyer Burger chystá výrobu solárních panelů s životností 50 let

Švýcarská společnost Meyer Burger, největší evropský výrobce solárních panelů, reportoval na počátku března své finanční výsledky za rok 2022, který skončil velkou ztrátou. Loňský rok byl pro společnost především ve znamení investic spojených s otevřením továren a rozšířením linek, na kterých se vyrábějí články a panely. Firma i přes ztráty ujišťuje, že má dostatek finančních prostředků na další expanzi.

Zdroj: Meyer Burger

Nový hráč se brzy stal největším na trhu

Švýcarská společnost Meyer Burger byla dříve ve fotovoltaickém průmyslu známá jako dodavatel zařízení pro výrobu článků a modulů. V roce 2022 se společnost pustila do jejich vlastní výroby, když investovala do nových továren v Německu.

V současnosti je Meyer Burger největším evropským výrobcem fotovoltaických článků a panelů. Dosavadní objemy výroby však nejsou ve srovnání s potenciálem výrobců v Asii nijak ohromující. V německých továrnách společnosti Meyer Burger se v loňském roce podařilo vyrobit a dodat na trh  fotovoltaické panely o celkové kapacitě přibližně 250 MW.  Letos po navýšení výrobních kapacit hodlá firma na trh dodat panely o kapacitě 400 MW.

Představuje to zanedbatelný podíl na trhu fotovoltaiky v Evropě, kde se loni instalovalo více než 40 GW nových solárů. Stávající výrobní kapacity Meyer Burger jsou neporovnatelné při srovnání s asijskou konkurencí, která je schopna ročně vyrobit desítky GW panelů.

Hospodaření v černých číslech a další expanze

Švýcarská společnost Meyer Burger dosáhla v loňském roce tržeb ve výši 147,2 milionu švýcarských franků, což je výrazný růst oproti tržbám ve výši 39,9 milionu franků v roce předchozím. Nárůst tržeb se však nepromítl do tvorby ziskovosti.

EBITDA společnosti za rok 2022 činila -34,6 milionu franků  a čistá ztráta dosáhla 69,9 milionu franků.

Společnost Meyer Burger ve své poslední finanční zprávě tvrdí, že navzdory ztrátě v roce 2022 má prostředky na další investice do své výrobní základny. Na konci loňského roku měla společnost na účtu 293,2 milionu franků, což je o 60 milionů franků více než na konci roku 2021.

Společnost Meyer Burger oznamuje další expanzi, která by měla vést ke zvýšení výrobní kapacity nejen v Německu, ale také v továrně budované v Arizoně v USA, kde se budou vyrábět pouze panely s technologií glass-to-glass (sklo/sklo).

Společnost Meyer Burger chce do konce roku 2024 rozšířit své výrobní linky na výrobu článků a panelů na kapacitu ve výši 3 GW. Roční kapacita se má zvýšit o 1,4 GW v továrně na výrobu modulů v německém Freibergu a o 1 GW v továrně v USA.

Sázka na špičkovou technologii

Na rozdíl od většiny současné čínské produkce panelů, které využívají články typu PERC, však Meyer Burger nabízí novou technologii typu Heterojunction/Smart Wire (HJT/SWCT). Podle expertů nezávislého německého Fraunhoferova institutu pro solární systémy (Frauhofer ISE) je tato technologie komerčně dostupná s tím, že  oproti tradičním panelům typu PERC má Meyer Burger nejméně 3-letý konkurenční náskok.  Na vývoji technologie HJT/SWCT pracovali vývojáři z Mayer Burger více než 15 let.

“Díky kombinaci HJT (články s více přechody) a SWCT (technologie chytrých spojů v článcích) nabízejí naše panely o 20% vyšší výnos ve výrobě solární energie oproti v současnosti standardním PERC křemíkovým panelům. Solární panely naší značky proto budou patřit k prémiovým produktům na trhu. A zejména v Evropě mají velký potenciál, ”říká Rafael Stadelmann, výkonný ředitel společnosti  Meyer Burger.

Letos švýcarská společnost oznámila, že bude nasazovat větší články ve standardu M10 a bude také ve větší míře využívat technologii výroby článků IBC, která přináší skvělé výsledky, pokud jde o snížení ztráty počáteční účinnosti panelů.

Nová generace panelů typu sklo/sklo vyráběných v USA  bude degradovat ročním tempem 0,2 % po dobu třiceti let. To znamená, že dnes zakoupený panel typu sklo/sklo společnosti Meyer Burger by měl v roce 2053 produkovat nejméně 93,2 % svého původního výkonu.

Hodnota degradace 0,2 % však není skutečnou hodnotou degradace. Je to bezpečné, konzervativní číslo, které výrobce zavedl, protože skutečná hodnota, která byla zjištěna během jejich zrychlených testů, se zdála být příliš nízká na to, aby se na ni mohla vztahovat záruka.

„Je jasné, že modul typu sklo-sklo doslova netrpí žádným mechanickým namáháním. Proto jsou zbývající problémy s degradací silně omezeny. Domnívám se, že tyto moduly bez problémů vydrží 50 let s „přijatelnou“ degradací,“ říká Dr. Gunter Erfurt, CEO společnosti Meyer Burger.