1200 MW: V Austrálii se rodí největší bateriový projekt na světě

V Austrálii v současnosti vzniká projekt největšího bateriového úložiště (BESS) na světě o instalovaném výkonu ve výši 1200 MW. Projekt plánuje přední místní developer v oblasti solárních elektráren, kterým je společnost CEP Energy. Má být realizován v lokalitě průmyslového centra Kurri Kurri v Novém Jižním Walesu nedaleko města Sydney.

Zdroj: LEAG

Zdroj: LEAG

 

Největší bateriový projekt

V Austrálii se v posledních letech potýkají s problémem interminentních fotovoltaických a větrných elektráren, které způsobují ve špičkách velké zatížení místních energetických sítí. Proto se „u protinožců“ využívají ve stále větší míře BESS ke stabilizaci rozvodné sítě a pro nezbytné ukládání elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Vůbec největší plány na výstavbu obřího BESS oznámila loni společnost  CEP Energy, jenž hodlá vybudovat několik obřích fotovoltaických farem a bateriových úložišť s celkovým výkonem 1 200 MW. Pro zajímavost, světovým rekordmanem v oblasti BESS je od loňského prosince Moss Landing v Kalifornii s výkonem a kapacitou 300MW/1,2GWh.

Výstavba obřího BESS společnosti CEP Energy proběhne po etapách,  přičemž firma hodlá začít v roce 2022.  V současnosti si již společnost pro projekt zajistila 30-letý pronájem od společnosti Hunter Investment Corporation.

Dlouhodobým záměrem CEP Energy je stát se největším provozovatelem BESS v Austrálii o výkonu až 2 000 MW. Firma zatím neupřesnily typ použité bateriové technologie, ani plánovanou kapacitu BESS. Obří úložiště o výkonu 1200 MW má být dokončeno v průběhu roku 2023 podle sdělení společnosti CEP Energy

Každopádně CEP Energy není jediným hráčem v Austrálii na poli obřích BESS. Velké ambice má také francouzská společnost Neoen, která vlastní bateriové úložiště Hornsdale Power Reserve (zde využívá technologii od Tesly) a v současnosti buduje dvě bateriová úložiště s celkovým instalovaným výkonem 1 200 MW a kapacitou 2 250 MWh. Dalším velké úložiště připravuje energetická společnost AGL o výkonu/kapacitě  250 MW/1200 MWh.

Smysluplná náhrada uhelné energetiky

Připravované BESS spolu s dalšími technologiemi akumulace mají výrazně přispět k dekarbonizaci australské energetiky tím, že nahradí kapacity postupně odstavovaných uhelných a plynových zdrojů. Plánovaný BESS společnosti CEP Energy má být realizován v oblasti, která je úzce spojena s těžbou uhlí a výrobou elektrické energie, a bude proto uzavíráním těchto provozů velmi ovlivněna.

„Jedná se o jasný důkaz o tom, že investoři mají důvěru v energetickou politiku vlády Nového Jižního Walesu, která má zajistit spolehlivou a dostupnou elektrickou energii pro nadcházející desetiletí. Je skvělé, že se obří bateriový projekt realizuje v tomto regionu, díky čemu se zde vytváří nová pracovní místa“, říká  Matt Kean, ministr pro energetiku státu Nový Jižní Wales.

Nová bateriová úložiště by tak měla australskému státu pomoci s rozšiřováním obnovitelných zdrojů a postupnému přechodu od uhelné energie.

Právě Austrálie je totiž na uhelné energii stále závislá a podle dat místních úřadů z uhlí pochází 75 procent vyrobené elektrické energie. Baterie tak pomůže dalšímu růstu obnovitelných zdrojů a udržení stability energetické sítě u zdroje energie, který má velké výkyvy ve výrobě oproti stabilnímu uhelnému zdroji.