0,0148 €/kWh: Brutálně levná solární energie odstartovala novou éru fotovoltaiky

Solární energetika v Portugalsku dosáhla nového světového rekordu. V poslední červencové aukci padly ceny solární  energie pro velké elektrárny na úroveň ve výši 14,76 €/MWh. Je to absolutní světový rekord v historii solární energetiky.

Abengoa Solar


Obrovský zájem investorů

Podle sdělení renomovaného portálu pv-tech.org včera zástupci portugalské vlády potvrdili zatím neoficiální výsledky poslední solární aukce. Obrovský zájem investorů o nové velké, tzv. utilitní fotovoltaické elektrárny (UFVE) v Portugalsku o výkonu v řádu 10-100 MW překonal všechna očekávání.

Investoři podali celkem nabídky na instalaci až 10 GW nových UFVE v aukci, alokovaná kapacita byla přitom stanovena na 1,4 GW. V aukci nakonec uspělo celkem 25 nabídek o celkové alokované kapacitě ve výši 1,15 GW.

Nový cenový rekord

Portugalská vláda v aukci původně stanovila maximální cenu pro solární energie ve formě garantovaných cen po dobu 15 let na výši 45 €/MWh. Výsledky aukce však přinesly zcela nečekaně nízké ceny solární energie v průměrné výši 20,33 €/MWh. Nejnižší nabídnutá cena dosáhla úrovně 14,76 €/MWh.

Někteří experti dosažené ceny zpochybnění, přičemž argumentují rizikem spekulací. Tomuto scénáři se portugalská vláda snaží zabránit tím, že od každého účastníky aukce předem požaduje nevratnou kauci ve výši  50 000 €/MW s tím, že licenci v aukci nesmí prodat jinému zájemci. Úspěšní zájemci v aukci musí nové UFVE postavit v termínu do 3 let.

Cena solární energie v portugalské červencové aukci ve výši 14,76 €/MWh poráží nedávný rekord v obdobné aukci v Brazílii, kde ceny dosahoval úrovně mírně nad 15 €/MWh.

Portugalská vláda zatím nezveřejnila seznam úspěšných účastníků v poslední solární aukci. Podle portugalského deníku Express v aukci uspěly zejména velké zahraniční energetické společnosti jako je španělská Iberdrola nebo francouzský koncern Total.

Nová éra solární energetiky?

Průměrná dosažená cena solární energie v Portugalsku v segmentu UFVE ve výši 15-22 €/MWh je hluboko pod cenami silové elektřiny obchodované na hlavních energetických burzách v Evropě (cca 50- 60 €/MWh).

Poslední vývoj v Portugalsku tak dokazuje, že solární energetika dospěla do fáze, kdy už žádnou další formu (včetně aukcí) nebude v segmentu velkých solárních farem  nebude potřebovat. Tento trend se začíná již projevovat například v Německu či Švédsku, kde se budují středně velké FVE o výkonu několika megawattů zcela bez dotací.

Toto je obrovský úspěch fotovoltaiky, která za posledních 10 let urazila obrovský kus cesty v oblasti účinnosti solárních panelů a střídačů. Díky dramatickému poklesu cen těchto technologií tak začíná nová éra velkých fotovoltaických elektráren ZCELA BEZ DOTACÍ.